Välkommen till ännu en artikel om att föröka våra favoritväxter! Det enklaste sättet att ta sticklingar från pelargon är genom toppsticklingar, där du lämnar några blad kvar på toppen. I denna artikel går vi igenom processen steg för steg! Pelargoner är inte bara vackra att titta på, de är också tåliga och ganska lätta att föröka. Så, ta ett djupt andetag och låt oss börja med att ta sticklingar från pelargon.
Ta sticklingar från pelargon – steg för steg
Här nedan följer en noggrann steg-för-steg-guide om hur du tar sticklingar från pelargon, vilket ger dig möjligheten att odla nya växter och bevara den karaktäristiska charm som pelargonerna bidrar med till din gröna omgivning.
Steg 1: Förberedelser och Material
Innan vi kastar oss in i det roliga är det viktigt att ha allt redo för att skapa en smidig process. Här är vad du behöver:
- En hälsosam pelargonplanta: Välj en välmående moderplanta med starka stjälkar och friska blad. Det är bäst att välja en planta som inte är i blomning för att fokusera dess energi på sticklingsproduktion.
- Vass sekatör eller kniv: För att skära av dina sticklingar behöver du verktyg som ger rena snitt för att inte skada dina sticklingar eller moderplanta.
- Små krukor eller plastkrukor: För att plantera dina sticklingar i. Se till att de har dräneringshål för att undvika övervattning.
- Såjord: Använd en lös och näringsrik jordblandning speciellt avsedd för sticklingar, såjord brukar fungera bra!
- Rotningshormon: Valfritt, men det kan öka chanserna för framgångsrik rotning.
Steg 2: Rätt tid
För att maximera dina chanser till framgång är det avgörande att välja rätt tidpunkt för att ta sticklingar från din pelargon. Våren och försommaren betraktas som den optimala perioden för denna process. Under dessa månader är pelargonerna i en aktiv tillväxtfas, vilket ökar sticklingarnas förmåga att utveckla starka rötter.
Steg 3: Välj de perfekta sticklingarna
Nu när du har allt material redo är det dags att välja vilka delar av din pelargon du vill föröka. Toppstjälkar är vanligtvis det bästa valet. Här är några saker att kolla efter:
- Välj en frisk toppstjälk: För det första är det viktigt att leta efter ett toppskott som ser ut att vara välmående. Inspektera växten noggrant och undvik att välja skott från en svag eller sjuk del av plantan. Ett friskt toppskott kommer att ha en jämn färg på bladen, utan missfärgningar eller tecken på sjukdom. Starka, gröna blad indikerar oftast en välmående växt.
- 4-5 blad: Sticklingen bör ha ungefär 4-5 blad för att dels kunna ge energi till plantan, men också för att ha tillräckligt med noder där nya rötter kan bildas.
- Skär av sticklingen: Gör ett rent snitt precis över ett bladknippe (så att nya skott kan växa ut från moderplantan). Gör sedan ett nytt snitt under den nedersta noden på sticklingen så att det finns en nod längst ner. Det är från den noden som rötter kommer att bildas.
- Ta bort de nedre bladen: Vi tar medvetet bort de nedre bladen och lämnar minst 2 blad på toppen. Detta gör vi för att exponera noder där blad, men också rötter, kan bildas. Detta minskar också fuktförlusten och fokuserar växten på att utveckla rötter.
- Ta flera sticklingar: Att ta sticklingar från pelargon är ingen exakt vetenskap och ibland överlever inte sticklingen. Ta därför gärna några extra sticklingar för att öka chanserna att minst en överlever. Får du flera som överlever är det bara en bonus där du kan välja ut de finaste, eller varför inte dela med dig till familj eller vänner!
Steg 4: Förbered Sticklingen
Nu när du har tagit dina sticklingar är det dags att förbereda dem för rotning.
- Doppa i rotningshormon (valfritt): Om du använder rotninghormon, doppa snittet i det enligt anvisningarna på förpackningen. Detta hjälper till att stimulera rotbildningen.
Steg 5: Plantera Sticklingen
Nu är det dags att plantera din stickling och ge den en bra start för rotning.
- Fyll krukan med jord: Fyll dina små krukor eller plastkrukor med den förberedda såjorden.
- Skapa ett hål för sticklingen: Använd ett finger eller en penna för att göra ett hål i mitten av jorden där du ska placera din stickling.
- Placera sticklingen: Placera sticklingen i hålet och tryck försiktigt till jorden runt den för att säkra den. Ett bra djup är ca 1-2 centimer ner i jorden.
Steg 6: Placering av dina sticklingar
För att underlätta rotbildningen är det viktigt att skapa en trivsam miljö för dina sticklingar.
- Indirekt solljus: Sticklingarna trivs i solljus men direkt exponering för solen kan bli för mycket för de små sticklingarna. Placera dem därför i indirekt solljus, t.ex. i närheten av ett fönster.
- Lagom varmt: Se till att dina sticklingar står varmare än 20 grader, vanlig rumstemperatur är bra!
Steg 7: Bevaka och Vård
Dina sticklingar är nu planterade och förhoppningsvis på väg att utveckla rötter. Här är några tips för att hålla dem friska och välmående:
- Håll jorden lagom fuktig: Vanligtvis brukar det rekomenderas att sätta en genomskinlig plastpåse över sticklingar för att skapa en fuktig miljö, men för pelargoner är risken för att rötterna ruttnar för stor. Sticklingar från pelargon vill därför ha det ganska tort när dem rotar sig.
- Ha tålamod: Rotbildning tar tid. Ge sticklingarna några veckor och undvik att dra upp dem för att kontrollera rötterna, vilket kan störa processen.
Steg 8: Plantera om Sticklingarna
När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter är det dags att plantera om dem i större krukor.
- Testa rötterna: Testa om rötter har bildats genom att försiktigt lyfta lite i sticklingen. Sitter sticklingen fast har rötter troligen bildats annars får du vänta ett tag till. Se gärna vår artikel om hur lång tid det tar för sticklingar att få rötter.
- Förbered större krukor: Fyll större krukor med pelargonjord.
- Ta försiktigt bort sticklingen: Försiktigt lossa jorden runt sticklingen och ta bort den från den ursprungliga krukan.
- Plantera om sticklingen: Placera sticklingen i den större krukan och täck rötterna med jord. Vattna försiktigt.
Rota inte pelargonsticklingar i vatten!
Även om det finns olika metoder för att rota sticklingar från olika växter, är det viktigt att notera att pelargoner inte är särskilt lämpliga för vattenrotning. Att försöka rota pelargonsticklingar i vatten är oftast inte den mest framgångsrika metoden och kan leda till problem när det är dags att transplantera sticklingen till jord.
Varför undvika vattenrotning för pelargoner?
När man tar sticklingar från pelargoner är det bäst att undvika att rota dem i vatten. Det beror på att pelargonsticklingar trivs bättre med rötter som är gjorda för jorden istället för vatten då rötterna som utvecklas i vatten har en annan struktur än de som växer i jord. När du flyttar sticklingen från vatten till jord kan de nya rötterna ha svårt att anpassa sig till den nya miljön, och det kan stressa växten. Så det är en bra idé att hålla sig till att rota pelargonsticklingarna direkt i jorden för att undvika problem.
Fördelar med att rota direkt i jord:
- Anpassade rötter: Genom att rota pelargonsticklingen direkt i jord främjar du utvecklingen av rötter som är anpassade för den miljö där växten kommer att fortsätta att växa.
- Snabbare tillväxt: Pelargonsticklingar har en tendens att visa snabbare tillväxt när de rotas direkt i jorden. Detta beror på att de inte behöver anpassa sig från en vattenmiljö till en jordmiljö, vilket sparar tid och ger en smidigare övergång.
Avslutande tankar
Att ta sticklingar från pelargoner är en spännande och belönande process. Det ger dig inte bara möjligheten att skapa fler av dessa vackra växter utan fördjupar också din förståelse för växtens livscykel. Så, kära växtvänner, ge er själva tid och utrymme att utforska denna fascinerande värld av växtförökning. Lycka till med era gröna äventyr! Se gärna vår artikel om vanliga problem med att ta sticklingar så att du är redo för de utmaningar som kan dyka upp!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.