Hej allihopa! Idag ska vi utforska hur man förökar den charmiga elefantöran, även känd som Pilea peperomoides. Det enklaste sättet att ta en stickling från elefantöra är genom att dela rotskott eller ta toppskott som växer på stammarna. I denna artikel kommer vi att gå igenom två metoder för att ta sticklingar från elefantöra: antingen direkt i jord eller i vatten. Nu sätter vi igång!
Ta en stickling från Elefantöra – två metoder
Att ta en stickling från elefantöra är enkelt och är anledningen till varför den på engelska har smeknamnet ”Friendship plant” efter hur lätt den delas med sina vänner 🙂 Följ denna steg för steg guiden för att ta egna!
Steg 1: Förberedelser
Innan vi kastar oss in i sticklingsäventyret behöver vi säkerställa att vi har allt vi behöver:
- Moderplanta av Elefantöra: Självklart behöver du en frisk och frodig elefantöra. Välj en växt med starka stjälkar och friska blad för bästa resultat. En hälsosam moderplanta ger en störra chans för en hälsosam stickling.
- Skarp sekatör eller kniv: För att skära av sticklingen behöver du en sekatör eller en kniv. Se till att dina verktyg är skarpa för att minimera skador på moderplantan och den nya sticklingen. Rena verkyg är också viktigt för att undvika att bakterier kommer in där sticklingen skärs av och infekterar moderplantan eller den nya sticklingen.
- Vatten: Om du väljer att rota dina sticklingar i vatten, se till att du har tillräckligt med rent och rumstempererat vatten i en glasbehållare.
- Jord: Vanlig blomjord brukar vara ett bra val till dina sticklingar från elefantöra!
Steg 2: Välj ditt tillvägagångssätt
Innan du börjar, måste du bestämma dig för vilket tillvägagångssätt du föredrar för att ta sticklingar från din elefantöra. Det finns två huvudsakliga sätt: genom att separera skott från moderplantans rötter eller genom att klippa av ett blad nära stammen och sätta det i vatten.
Alternativ 1: Separera Skott från Rötterna
- Identifiera Skott: I det här steget är det fördelaktigt att ta ut plantan från krukan för att kunna se rotsystemet. Skotten växer från tjocka rötter från moderplantan och kan därför separeras från moderplantan vilket skapar två olika plantor. Se till att skottet är ca 7cm långt för att den nya sticklingen ska vara tillräckligt stark för att klara av sticklingsprocessen.
- Separera rotskott: Separera försiktigt rotskott från moderplantan och försök att få med så mycket av sticklingens rotsystem som möjligt. Eftersom att rotsystemet är kopplat till moderplantan kan du behöva skära av några rötter för att kunna spearera dem. Använd då vassa och rena verktyg för att undvika skador på moderplantan och den nya sticklingen.
Alternativ 2: Skott från moderplantans stam (Stickling i vatten)
- Välj ett hälsosamt blad: Let efter ett stort och friskt blad nära stammen. Välj ett blad utan tecken på sjukdom eller skador. Se till att skottet är ca 7 cm långt för att den ska tåla sticklingsprocessen.
- Skär försiktigt av bladet: Med din sekatör eller kniv, skär av bladet så nära stammen som möjligt. Jag har hört att det är bra att ta med en liten bit av moderplantans stam vid snittet så det brukar jag alltid göra. Se till att snittet är rent och rakt för att undvika onödiga skador på sticklingen eller moderplantan.
- Placera i vatten: Fyll ett glas eller en liten vas med vatten och placera sticklingen i den. Stamen ska vara nedsänkt i vattnet och bladen ska vara ovanför ytan. Se till att byta vattnet regelbundet för att fylla på med syrerikt vatten och minska risken för att bakterier frodas som kan skada sticklingen.
Steg 3: Rotning
Oavsett vilket tillvägagångssätt du valt, är nästa steg att låta dina sticklingar rota. Detta kan ta några veckor, så ha tålamod och håll koll på dina plantor. Att använda rotningshormon kan hjälpa dina sticklingar att snabbare bilda rötter men är valfritt.
- Rota i jord: Om du valde att rota direkt i jord, håll jorden fuktig men inte blöt. Placera sticklingen på en ljus plats utan direkt solljus. Eftersom att sticklingen redan har ett etablerat rotsystem brukar det gå ganska snabbt innan sticklingen är tillräckligt stabil för att kunna transplanteras till en ny kruka.
- Rota i vatten: Om du valde att rota i vatten så håll koll på rotningsprocessen. När rötterna är cirka 5 cm långa och ser starka ut, är det dags att flytta sticklingen till jord. Rötter brukar vanligtvis växa inom 1-2 veckor men kan såklart variera från planta till planta. Men det är något du kan förhålla dig till.
Steg 4: Transplantera till en större kruka
När dina sticklingar har utvecklat starka rötter och visar tecken på tillväxt är det dags att transplantera dem till en större kruka.
- Förbered jord: Fyll en större kruka med blomjord.
- Skapa ett hål: Med ett finger eller en penna, skapa ett hål i mitten av jorden där du ska placera din stickling.
- Placera sticklingen: Placera försiktigt sticklingen i hålet och täck rötterna med jord. Se till att stjälken är stadigt förankrad genom att försiktgt trycka till jorden runt sticklingen. Jorden ska inte packas hårt så ta det lite varsamt.
- Vattna försiktigt: Vattna försiktigt för att hjälpa jorden att sätta sig och säkerställa att din elefantöra får en god start i sin nya kruka.
Skötsel av Elefantöra
Nu när du har framgångsrikt tagit sticklingar från din elefantöra är det viktigt att fortsätta att ge dem rätt omvårdnad för att säkerställa hälsosam tillväxt så här är några viktiga skötselråd för att hjälpa din elefantöra att trivas och frodas.
Ljus:
- Föredrar ljust, indirekt ljus: Placera den nära ett fönster men skydda från direkt solljus som kan bränna bladen.
- Rotera regelbundet: Vrid krukan 2-3 gånger i veckan för att förhindra snedväxt.
- Anpassningsförmåga: Kan överleva i lägre ljusförhållanden, men bladen blir mörkare och sprider sig mer.
Vattning:
- Torka ut jorden först: Vänta tills de översta 75% av jorden är torr innan du vattnar igen.
- Dränering är nyckeln: Använd krukor med dräneringshål för att undvika vattenansamling och rotrot.
- Noggrann vattning: Vattna tills vätskan rinner ut genom dräneringshålen.
- Tecken på törst: Hängiga blad kan indikera behov av vatten, men kontrollera alltid jordfuktigheten först.
- Allmän regel: Vattna ungefär en gång i veckan, justera efter ljusexponering.
Fuktighet och temperatur:
- Ingen hög luftfuktighet nödvändig: Men uppskattar enstaka mistning.
- Idealiska temperaturer: Mellan 18-24°C
- Undvik värmekällor: Placera inte nära värmeventiler på vintern för att förhindra bladfall.
Näring:
- Gödning: Gödsla en gång i månaden under våren och sommaren.
- Rätt typ av gödsel: Använd ett flytande gödselmedel som är avsett för inomhusväxter.
Jord och omplantering:
- Väldränerande jord: Använd en väldränerande krukjord.
- Lufta jorden: Lufta jorden initialt för att förbättra dräneringen och låta den andas.
- Dräneringshål är viktiga: Säkerställ att krukan har dräneringshål.
Tillväxt och underhåll:
- Rotera för jämn tillväxt: Rotera växten regelbundet.
- Rengöring: Torka av bladen ofta för att underlätta fotosyntes och kontrollera skadedjur.
- Dammavlägsning: Torka bladen varannan vecka för att ta bort damm.
Allmän skötsel:
- Initial bedömning: Bedöm växtens vattningsbehov när du får den.
- Varje växt är unik: Var uppmärksam på din växts tillstånd och justera skötseln därefter.
Genom att följa dessa riktlinjer kommer din elefantöra att frodas och ge en grön touch till ditt hem.
Avslutande Tankar
Grattis! Du har nu framgångsrikt tagit en stickling från elefantöra. Att skapa nya växter från moderplantan är en fantastisk upplevelse och ett fantastiskt sätt att utöka din växtsamling. Kom ihåg att varje växt är unik, så var observant på deras behov och anpassa skötseln efter deras specifika krav.
Hoppas att denna guide har varit till hjälp och att dina elefantöra-sticklingar blomstrar och skapar en frodig grönska i ditt hem.
Om du gillar sticklingsprocessen så har vi många artiklar på bloggen om hur du tar sticklingar. Se till exempel hur man tar en stickling från en pelargon!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.