Hej sticklingsentusiaster! I denna artikel kommer jag att visa dig, steg-för-steg, hur du tar en stickling från murgröna. Att föröka växter genom sticklingar är inte bara en rolig hobby, utan också ett utmärkt sätt att utöka din växtsamling och dela med dig av dina gröna skatter till nära och kära. Murgröna var faktiskt anledningen till att jag började med sticklingar från första början, eftersom man aldrig kan ha för många av dem! Låt oss därför dyka in i murgrönans värld och lära oss hur du kan skapa nytt liv från denna vackra och robusta växt.
Ta en stickling från murgröna – steg för steg
Steg 1: Förberedelse och Utrustning
Innan vi börjar är det viktigt att ha all utrustning redo. Här är vad du behöver:
- En hälsosam murgröna-planta: Välj en planta som är frisk och fri från sjukdomar. En välmående planta ger de bästa sticklingarna.
- En vass kniv eller sekatör: För att skära sticklingarna exakt och minimera skador på moderplantan. Se till att dina verktyg är rena då vi inte vill tillföra onödiga bakterier som kan skada plantorna.
- Små krukor eller små plastkrukor: För att plantera dina sticklingar i när de är klara att planteras om.
- Jord: Använd en väldränerad jordblandning som är lämplig för sticklingar och unga plantor. Jag brukar ta såjord till mina sticklingar från murgröna.
- Vatten: För att hålla jorden fuktig under processens gång.
- Rotningshormon (valfritt): Detta kan öka framgångsgraden för rotning, men det är inte nödvändigt.
Steg 2: Välj rätt tidpunkt
Det är bäst att ta sticklingar från murgröna på våren eller tidig sommar. Det är då växten är i sin mest aktiva tillväxtfas, vilket ökar chanserna för framgångsrik rotning.
Steg 3: Hitta den perfekta sticklingen
Välj en frisk och stark gren från moderplantan. Det är bäst att välja en gren som varken är för ung eller för gammal. En bra riktlinje är att välja en gren som är ungefär 10-15 centimeter lång och har 3-4 blad på toppen samt några fler på nedre delen som senare kommer att tas bort.
Steg 4: Klippningen
Använd din vassa kniv eller sekatör för att göra en ren snitt strax under en nod (noder är de punkter på rankan som blad och rötter bildas ifrån och ser ut som en liten utbuktning på stjälken). Denna nod kommer att bli grunden för dina nya rötter. Se till att använda vassa och rena verktyg för att undvika att skada moderplantan eller den nya sticklingen. Att verktygen ska vara rena minskar risken för att bakterier kommer in i de öppna snitten och sprider infektioner i plantan som kan skada både moderplantan och den nya sticklingen.
Steg 5: Ta bort överflödiga blad
Skär bort de nedre bladen på din stickling och lämna 3-4 blad på toppen intakta. Detta minskar förlusten av fukt och fokuserar växtens energi på rottillväxt istället för bladproduktion. De blad som är kvar fortsätter att producera energi till sticklingen som kommer att behövas till rotningen!
Steg 6: Behandla med rotninghormon (valfritt)
Om du har rotninghormon tillgängligt, doppa snittet av din stickling i hormonet innan du planterar den. Detta kan öka chanserna för snabb och framgångsrik rotning men det är inget krav. Jag har lyckats rota många murgrönor utan rotningshormon.
Steg 7: Plantera sticklingen
Fyll en liten kruka eller plastkruka med den förberedda jorden. Gör ett litet hål i mitten och placera din stickling där. Se till att jorden är tätt runt sticklingen för att säkerställa kontakt mellan snittet och jorden. Packa inte jorden för hårt däremot då syre behöver kunna ta sig ner till rötterna. Så se till att den står stabilt utan att packa för hårt.
Steg 8: Vatten och täck
Vattna sticklingen försiktigt och täck sedan krukan med en plastpåse eller en transparent plastkupa för att skapa en fuktig miljö som främjar rotutveckling. Det blir lite som ett mini-växthus. Var däremot varsam på om vattendroppar bildas på plastens kanter vilket kan tyda på att luftfuktigheten är för hög. Se då till att lufta plantan för att släppa ut fukt så att det inte bildas röta bland rötterna på grund av den höga luftfuktigheten.
Placera krukan på en ljus plats utan direkt solljus. Jag brukar ställa mina i närheten av ett fönster eller i ett fönster som vetter mot norr eller öst.
Steg 9: Skapa rätt miljö
Under de kommande veckorna är det viktigt att hålla jorden fuktig, men inte genomblöt. En optimal temperatur för rotning är mellan 20-25 grader.
Steg 10: Plantera om
När du ser att din stickling har utvecklat tillräckligt med rötter (det kan ta några veckor), är det dags att plantera om den i en större kruka eller i trädgården. Det är då bra att byta till vanlig blomjord för att växten ska få lite extra näring. Se till att vattna väl efter omplantering och ge din nya planta lite extra omsorg. Om du är osäker på om rötter har bildats kan du försiktigt lyfta lite i plantan. Om den sitter fast i jorden har rötter troligen bildats, annars får du vänta ett tag till. Se gärna min artikel om hur lång tid det tar för sticklingar att få rötter!
Ta gärna många sticklingar av murgröna
Jag skulle vilja slå ett slag för att uppmana dig till att ta flera sticklingar av murgröna på en och samma gång, då det finns många fördelar med det.
1. Ökad chans till framgång:
Genom att ta flera sticklingar ökar du chanserna för att åtminstone några av dem ska rota sig och utvecklas till livskraftiga plantor. Inte varje stickling kommer nödvändigtvis att överleva och rota sig framgångsrikt, så att ha flera ökar sannolikheten för en lyckad förökning.
2. Skapar en tätare och buskigare växt:
När du planterar flera sticklingar i samma kruka skapar du en tätare och mer buskig växtstruktur. De kommer att konkurrera om utrymme och resurser, vilket kan leda till en kompaktare tillväxt och en fylligare form. Detta är särskilt fördelaktigt om du föredrar en mer kompakt och buskig murgröna. Själv brukar jag sätta ungefär 4 stycken i samma kruka till de jag vill ha inomhus.
3. Fyller ut tomma utrymmen snabbare:
Genom att plantera flera sticklingar tillsammans kan du snabbare fylla ut tomma utrymmen i din trädgård eller i ditt hem. Murgröna har en förmåga att sprida sig och täcka ytor, och genom att starta med flera sticklingar kan du påskynda processen och njuta av en frodig grönska tidigare.
4. Skapar en enhetlig och estetiskt tilltalande växt:
En buskigare växt med flera stammar och grenar kan skapa en mer imponerande och estetiskt tilltalande syn. Detta är särskilt relevant om du använder murgröna som prydnadsväxt inomhus eller som en marktäckare utomhus.
5. Möjlighet att dela med sig:
Om du har planer på att dela med dig av dina gröna skapelser med vänner eller familj är att odla flera sticklingar en utmärkt möjlighet att sprida glädje och grönska till andra. Det är en fantastisk känsla att kunna ge bort växter som du har odlat från grunden.
Genom att ta flera sticklingar och plantera dem tillsammans så skapar du en mer robust och imponerande murgröna. Så nästa gång du tar sticklingar från din älskade växt, överväg att öka antalet och låta dem trivas tillsammans för en frodigare och mer imponerande grönska i ditt gröna paradis.
Avslutande tankar
Att ta en stickling från murgröna är en fantastisk process som ger dig möjlighet att skapa nya plantor. Var tålmodig, framför allt i väntan på rötter, och observera din sticklings framsteg noggrant.
Hoppas att denna steg-för-steg guide har inspirerat dig att prova på att ta en stickling från murgröna och skapa ditt eget gröna paradis. Lycka till med din gröna resa, och glöm inte att dela din framgång med andra gröna tummar runt omkring dig!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.