Att ta en stickling från gullranka görs enklast genom att ta ledsticklingar från gullrankans rankor. Klipp av bitar på ca 10-15cm som har 3-4 noder och rota direkt i jord eller vatten. Gullrankan, även känd som Devil’s Ivy, är känd för sin förmåga att vara en tålig och lättodlad växt. Att föröka gullranka genom sticklingar är både roligt och tillfredsställande och i den här artikeln kommer vi att gå igenom steg för steg hur du tar en stickling från gullranka!
Det här kommer vi att gå igenom:
Ta stickling från gullranka
Att ta en stickling från gullranka är både enkelt och roligt och är en perfekt metod för att föröka denna växt då den genetiskt får samma egenskaper som moderplantn. Här kommer en steg för steg guide om hur du lyckas:
Steg 1: Förberedelser
Innan vi börjar är det viktigt att se till att du har alla nödvändiga material och verktyg. För att ta sticklingar från din gullranka behöver du följande:
- En frisk gullranka: Välj en moderplanta som är frisk och inte visar några tecken på sjukdom eller skadedjur. Ju friskare moderplantan är, desto bättre kommer dina sticklingar att må.
- Skarpa trädgårdssaxar eller en kniv: Du behöver verktyg som gör rena snitt för att minimera skador på växten.
- Jordblandning: Gullranka har inget starkt rotsystem så en luftig jord är att föredra. Vanlig pelargonjord funkar utmärkt! Det går också fint att blanda ner lite lekakulor i jorden.
- Små krukor eller behållare: Du kommer att behöva små krukor eller behållare för att plantera dina sticklingar i.
- Plastpåsar eller plastfolie: För att skapa en fuktig miljö för dina sticklingar.
- Rotningshormon (valfritt): Rotningshormon kan öka framgångsgraden för rotbildning, men det är inte absolut nödvändigt.
Steg 2: Ta den perfekta sticklingen!
Att förbereda din moderplanta noggrant är en avgörande inledande steg för att säkerställa framgångsrik sticklingstillväxt. Här är några detaljerade steg att följa:
Välj grenar med omsorg: Ta dig tid att noggrant inspektera din gullranka och välj ut grenar som ser friska och starka ut. Detta är kritiskt eftersom de egenskaperna överförs till dina nya sticklingar. Undvik grenar som visar några tecken på sjukdomar, skadedjur eller skador. De bästa kandidaterna är de som är friska, gröna och robusta.
Klippp av sticklingen: När du har identifierat de önskade delarna av rankorna, använd dina skarpa trädgårdssaxar eller en kniv för att göra rena och exakta snitt. Ett korrekt snitt är viktigt för att minimera stressen på moderplantan och underlätta rotbildningen för dina sticklingar. Klipp varje gren så att den är cirka 10-15 centimeter lång och var särskilt försiktig när du gör dessa snitt för att undvika onödigt slitage på växten. En bra stickling ska ha 3-4 noder.
Placera snitten klokt: När du gör dina snitt, se till att de är placerade strax under ett bladfäste, eller nod som det kallas. Noden är den plats där växtens naturliga tillväxtpunkter finns, och det är här de flesta rötter kommer att utvecklas. Genom att klippa precis under en nod ökar du dina sticklingars chanser att utveckla kraftfulla rötter.
Ta bort nedre blad: Ett viktigt steg för att främja en sund rotbildning är att ta bort de nedre löven från varje stickling. Genom att göra detta hjälper du till att koncentrera sticklingens energi på rotutveckling istället för att stödja lövverket. Lämna bara ett eller två blad längst upp på varje stickling. Detta kommer också att förhindra att de nedre bladen kommer i kontakt med jorden när du planterar sticklingen vilket kan göra att de ruttnar.
Denna noggranna förberedelse av moderplantan kommer att ge en solid grund för sticklingarna att utvecklas på och öka deras chanser att slå rot framgångsrikt. Genom att ägna tid åt att välja de bästa grenarna och göra korrekta snitt ökar du dina chanser att få starka och hälsosamma nya gullrankor från dina sticklingar.
Steg 3: Rotningsprocess
Nu är det dags att förbereda dina sticklingar för rotning. Sticklingar kan rotas i både jord och vatten och det enda som skiljer dem åt är att med vattenmetoden låter du dem stå i vatten tills de får 3-4 cm långa rötter innan du planterar i jord. Efter det planteras de i jord på samma sätt som vid direkt plantering i jord:
- Rotningshormon: Om du använder rotningshormon, doppa den nedersta änden av varje stickling i hormonet enligt anvisningarna på förpackningen. Rotningshormonet hjälper till att främja rotbildningen.
- Fyll små krukor eller behållare med den förberedda jordblandningen. Gör ett litet hål i jorden med en pinne eller fingret för att placera sticklingen i.
- Plantera sticklingarna i jorden. Tryck försiktigt jorden runt sticklingen för att säkerställa god kontakt mellan sticklingen och jorden.
- Vattna försiktigt: Ge dina sticklingar en lätt vattning för att fukta jorden, men undvik att övervattna eftersom detta kan leda till rötning.
- Skapa en fuktig miljö: Placera plastpåsar eller plastfolie över krukorna för att skapa en fuktig miljö som hjälper sticklingarna att behålla fuktigheten och främja rotbildningen. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för luftcirkulation så att det inte blir för fuktigt. Skulle du märka att det bildas många droppar på kanten av påsen eller på bladen är luftfuktigheten troligen för hög, lufta då ditt mini-växthus!
Steg 4: Skötsel av Sticklingarna
Nu är dina sticklingar planterade och redo att börja rota. Här är några tips för att sköta dem:
- Placering: Placera dina krukor med sticklingar på en ljus plats med indirekt solljus. Undvik direkt solljus, eftersom det kan vara för starkt för de känsliga sticklingarna.
- Fuktghet: Se till att jorden alltid är lätt fuktig, men undvik att övervattna. Öppna plastpåsen eller plastfolien regelbundet för att ventilera och kontrollera fuktighetsnivån.
- Temperatur: Håll temperaturen stabil runt 21-24°C för bästa resultat. Sticklingar trivs bäst i en jämn och varm miljö.
- Tålamod: Rotning kan ta några veckor eller till och med månader, så var tålmodig och låt sticklingarna utvecklas i sin egen takt.
Steg 5: Plantera om dina Sticklingar
När dina sticklingar har utvecklat tillräckligt med rötter är det dags att plantera om dem i sina egna krukor. Här är hur du gör det:
- Kontrollera rötterna: Genom att försiktigt lyfta på plantan kan du känna om plantan sitter fast. Gör den det har rötter troligen bildats. Lyft försiktigt ur en stickling ur krukan för att inspektera rötterna. Om de är minst några centimeter långa och ser friska ut, är det dags att plantera om.
- Fyll en ny kruka med samma typ av jordblandning som tidigare.
- Gör ett litet hål i den nya krukan och placera försiktigt sticklingen med sina rötter i hålet. Täck rötterna med jord och tryck försiktigt ner jorden runt sticklingen.
- Vattna lätt för att hjälpa jorden att sätta sig och se till att sticklingen har tillräckligt med fukt.
Steg 6: Skötsel av de nya Plantorna
Nu har du framgångsrikt förökat din gullranka genom att ta sticklingar, och de nya plantorna behöver lite omsorg för att trivas. Här är några tips för att sköta dina nya gullrankor:
- Placering: Flytta de nya plantorna till en plats med indirekt ljus där de kan växa och trivas.
- Vattning: Håll jorden jämnt fuktig, men undvik övervattning. Vatten när toppen av jorden känns torr.
- Gödning: Ge dina gullrankor en balanserad växtnäring under växtsäsongen en gång i veckan. Under vinterhalvåret går det bra med en gång i månaden.
- Stöd: Eftersom gullrankor är klättrande växter, överväg att ge dem ett stöd eller en spaljé att klättra på när de växer.
Nu har du tagit en stickling från gullranka!
Avslutande ord
Att ta sticklingar från en gullranka är en rolig och givande process för alla växtentusiaster. Med rätt förberedelse och tålamod kan du odla flera nya växter från en enda moderplanta. Gullranka går även att föröka genom frön men plantan kommer inte att få samma genetiska sammanstättningen som moderplantan och därför brukar jag föredra att ta sticklingar.
Kom ihåg att varje växt har sin egen takt när det gäller att bilda rötter, så ha lite tålamod och låt naturen ta sin gång. Lycka till med din gullranka-odling, och glöm inte att dela dina erfarenheter och bilder med dina växtentusiastvänner!
Om du vill läsa mer om sticklingar så har vi mängder av artiklar på bloggen. Se t.ex. denna om hur man tar en stickling från kaktusar!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.