Ta sticklingar från Garderobsblomma – Två enkla sätt!

Idag ska vi fördjupa oss i konsten att ta sticklingar från den omtyckta garderobsblomman, även känd som Zamioculcas zamiifolia. Garderobsblomman var en gång i tiden min favoritblomma då den var så extremt lätthanterlig. Att man kan ha den i ett mörkt rum gör den också perfekt för att liva upp de mörka ytorna i ditt hem. Att ta sticklingar från garderobsblomma är ett roligt projekt, och jag kommer att guida dig genom två olika metoder: stamsticklingar och bladsticklingar.

Innehåll:

Sticklingar från garderobsblomma
Sticklingar från garderobsblomma

Ta sticklingar från Garderobsblomma – Steg för steg guide

Steg 1: Förberedelse och Utrustning

Innan du ger dig in i sticklingsäventyret är det viktigt att ha allt du behöver till hands. För att lyckas behöver du:

  1. En frisk Garderobsblomma: Välj en mogen och frisk växt för att öka chanserna till framgång.
  2. Skarpa trädgårdsverktyg: Använd en ren och vass sekatör eller kniv för att undvika att skada växten.
  3. Jord eller vatten: Beroende på om du vill plantera sticklingen i jord eller i vatten.
  4. Krukor eller behållare: Använd små krukor eller vattenbehållare för att placera sticklingarna.
  5. Plastpåsar eller plastfilm: För att skapa en fuktig miljö och öka överlevnadskvoten.
  6. Vatten: Se till att ha rent vatten tillgängligt för bevattning.

Steg 2: Välj Rätt Tidpunkt

Att ta sticklingar från din garderobsblomma är faktiskt möjligt året om, men det finns en optimal period för att maximera framgångschanserna. Traditionellt sett rekommenderas att utföra denna process under våren eller tidig sommar när växten befinner sig i sin mest aktiva tillväxtfas. Under denna period är garderobsblomman full av liv och energi, vilket skapar de mest gynnsamma förhållandena för rotutveckling.

Steg 3: Välj metod för att ta sticklingar

Det finns framför allt två vanliga sätt att ta sticklingar från garderobsblomma, från stammen eller från bladen. I min erfarenhet har jag haft större lycka med sticklingar från stammen, men eftersom att det finns fler blad än stammar så har du ju fler chanser att lyckas med blad om du väljer det! 🙂 På bilden nedan har jag tagit 3 olika typer av sticklingar från garderobsblomma.

Tagna sticklingar från garderobsblomma
Tre olika typer av tagna sticklingar från garderobsblomma.

Steg 3a: Sticklingar från stam:

Välj rätt stam och verktyg

Börja med att identifiera en hälsosam stam på din garderobsblomma. Välj en stam som är ca 5-10 centimeter lång och har 2-3 blad i toppen. Finns det nya skott som vuxit upp direkt från roten är dessa perfekta att ta! Alternativt kan du välja mitten på en stam och klippa några centimeter under och över ett bladfäste. Se till att bladfästet har minst två blad för att säkerställa att sticklingen fortsätter att samla in energi från solen.

Använd en vass och ren sekatör eller trädgårdssax för att klippa stammen för att inte skada den nya sticklingen eller moderplantan. Du kan också klippa i en 45 graders vinkel för att öka ytan för rotbildning.

Förbered stammen för rotningsprocessen

Om du har valt att ta en längre stickling som har mer än 2-3 blad så är det viktigt att ta bort överflödiga blad längre ner. Detta gör så att sticklingen fokuserar energin på att bilda rötter och minskar vattenavdunstning som kan bli för hög om för många blad är kvar.

Steg 3b: Sticklingar från blad

Välj rätt blad och förbered det för rotningsprocessen

För bladsticklingar är det bäst att välja ett stort och friskt blad. Använd en vass och ren sekatör eller trädgårdssax för att klippa av bladet nära bladfästet.

Steg 4: Rotningsprocessen

Oavsett vilken metod du valde är det bra att låta snittet torka i något dygn. Detta steg är viktigt eftersom det minskar risken för svampsjukdomar under rotningsprocessen. Efter att snittet har torkat är de redo för att påbörja rotningsprocessen! Vid lyckad rotning bildas en underjordisk stam eller knöl, en så kallad rhizom. Det är precis som en potatis som också den är en rhizom. Utifrån den kommer det senare att bildas rötter. Du kan också använda rotningshormon för en ökad chans till att dina sticklingar klarar sig!

Både stam- och bladsticklingar kan rotas både i vatten och jord och här är hur du går tillväga:

Roting i vatten:

  1. Placera stammen eller bladet i en genomskinlig behållare fylld med vatten. Se till att bara en del av sticklingen är nedsänkt i vattnet.
  2. Byt vatten regelbundet för att hålla det friskt, syrerikt och undvika bakterier i vattnet.
  3. Efter några veckor kommer du att se början på en rhizom samt att rötter från den utvecklas. När rötterna är ca 5 centimeter långa är det dags att plantera sticklingen.
  4. Se till att inte ha sticklingarna i vatten för länge. Se vår guide om hur länge man kan ha sticklingar i vatten.

Roting i jord:

  1. Fyll en liten kruka med välgödslad och luftig jord.
  2. Placera stammen eller bladet i jorden så att det täcker rotområdet.
  3. Vattna lätt och täck krukan med plastfolie eller en plastpåse för att skapa en fuktig miljö.
  4. Håll jorden fuktig, men undvik övervattning.
  5. Efter några veckor till månader kommer du att märka att sticklingen har etablerat en rhizom samt rötter från den. Du kan nu gradvis avlägsna plasten och börja behandla den som en vuxen garderobsblomma.

Ta hand om dina sticklingar från garderobsblomma efter plantering

1. Placering i Ljuset:

  • Efter att du har planterat dina sticklingar är det viktigt att hitta rätt plats för dem. Garderobsblomman klarar av mörker väldigt bra, där av dess namn, men om du vill främja tillväxten kan du med fördel placera dem på en ljus plats. Undvik direkt solljus, särskilt om de nyligen har rotat sig. Garderobsblomman klarar inte av direkt solljus och skada plantan.

2. Kontrollera Jordfuktighet:

  • Håll koll på jordfuktigheten för att skapa en optimal miljö för sticklingarna. Målet är att hålla jorden fuktig utan att övervattna. Övervattning kan leda till överskott av fukt i rhizomen, vilket ökar risken för rötning och andra problem. Jag brukar vattna mycket sparsamt men hålla koll på att bladen ser ut att må bra. Skulle växten tappa blad är det ett tecken på för lite vatten.

3. Undvik Övervattning:

  • Övervattning är en vanlig orsak till problem när du tar hand om sticklingar. Vatten som samlas i rhizomen kan skapa en hög fuktighet som gynnar rotröta. Undvik därför att överskrida vattenbehoven och se till att jorden får möjlighet att torka lätt mellan vattningarna.

4. Använd Växtnäring för Tillväxt:

  • För att främja en hälsosam tillväxt bör du överväga att använda en välbalanserad växtnäring när du planterar dina sticklingar. Detta ger dem en extra boost av näringsämnen för att stärka rotsystemet och stödja den initiala tillväxten.

Avslutande tankar:

Att ta sticklingar från garderobsblomma är ett fantastiskt sätt att föröka och dela skönheten av denna tåliga växt. Oavsett om du väljer stam- eller bladsticklingar, kommer den omsorg och uppmärksamhet du ger dem att belönas med nya, friska plantor. Lycka till med alla dina nya sticklingar av garderobsblomma!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *