Hej kära växtvänner! Vintern närmar sig, och för många av oss innebär det att våra kära växter behöver lite extra omsorg och uppmärksamhet. Du kan enkelt övervintra din bägarranka genom att placera den på en sval plats med extra solljus. Om du äger en bägarranka och vill försäkra dig om att den klarar vintern galant, har du kommit rätt. I detta blogginlägg kommer jag nämligen att utförligt beskriva hur du bäst övervintrar din bägarranka.
Innehåll:
Övervintra din bägarranka – Steg för steg
1. Placera bägarrankan på en skyddad plats under vintern, där den får mycket ljus.
När vintern närmar sig är det viktigt att hitta en bra plats för din bägarranka. Den älskar ljus, så försök att hitta en plats där den kan få så mycket naturligt ljus som möjligt vilket ger bägarrankan större chans att behålla sina blad. En bra idé är att placera den nära ett fönster som får mycket solsken.
2. Ställ den på en fönsterbräda i ett svalt rum om möjligt, idealtemperatur är runt 15 plusgrader.
Under vintern är det viktigt att hålla temperaturen på en jämn nivå. Bägarrankan trivs bäst vid en temperatur på runt 15 plusgrader, så försök att hålla den i ett svalt rum. En fönsterbräda i ett sådant rum kan vara en perfekt plats för din växt att övervintra.
3. Använd en växtlampa om du inte har tillräckligt med naturligt ljus under vintermånaderna.
I vissa områden kan vintern vara mycket mörk, och det naturliga ljuset kan vara otillräckligt för din bägarranka. Om så är fallet kan du överväga att använda en växtlampa. Det finns många olika typer av växtlampor tillgängliga på marknaden, men en fullspektrum LED-lampa är oftast ett bra val. Placera lampan ovanför din växt och låt den vara tänd i 10-12 timmar per dag för att ge tillräckligt med ljusenergi.
5. Undvik drag och öppna fönster i närheten av den övervintrande bägarrankan.
För att din bägarranka ska trivas under vintern är det viktigt att undvika kalla drag och plötsliga temperaturförändringar. Se till att fönstret där du har placerat din växt är tätslutande och håll det stängt när det är kallt ute. Dra även fördel av gardiner eller persienner för att skydda din växt från kalla utkast. Redan vid temperaturer under 12 grader kan innebära att din bägarranka tar skada.
7. Vattna den regelbundet oavsett var den står.
Under vintern tenderar luften inomhus att vara torrare än under sommarmånaderna. Detta kan påverka din växt negativt, så se till att du fortsätter att vattna din bägarranka regelbundet. Håll jorden fuktig men undvik att övervattna, eftersom rötterna inte behöver lika mycket vatten när temperaturen är lägre och växten inte växer lika aktivt.
8. Kring februari-mars, då dagsljuset blir starkare, brukar vanligtvis nya skott att utvecklas.
Mot slutet av vintern och början av våren kommer din bägarranka att börja visa tecken på ny tillväxt. När dagarna blir längre och ljuset starkare börjar växten att vakna upp från sin vinterdvala. Du kan förvänta dig att se nya skott och blad utvecklas, och detta är ett gott tecken på att din bägarranka har klarat vintern bra.
När ska man klippa ner bägarrankan?
Det är bäst att klippa ner din bägarranka när den har blivit för lång eller när du vill forma den om. Den bästa tiden att göra detta är vanligtvis på hösten innnan man tar in den, men annars funkar det bra efter vintervilan i April när växten påbörjar en ny aktiv tillväxtperiod.
Hur klipper man ner en bägarranka?
Här är stegen för att klippa ner en bägarranka på ett säkert och effektivt sätt:
- Förbered ditt verktyg: Använd en ren och skarp sekatör eller trädgårdssax. Se till att ditt verktyg är rent för att minska risken för infektioner på de skurna områdena.
- Bestäm var du vill klippa: Innan du klipper, bestäm var du vill göra snittet. Du kan klippa av hela grenar om du vill forma växten om eller bara klippa bort en del av en gren om den är för lång. Lämna grenar med 3-4 bladpar för att växten ska kunna återhämta sig på bästa sätt då ingreppet minska den mängd energi som växten tar upp.
- Gör snittet: Gör ett rent snitt precis ovanför en nod eller ett bladskarv. Noden är den plats där bladet sitter fast vid stammen.
- Se till att växtens behov uppfylls: Efter att du har klippt ner din bägarranka, fortsätt att ge den lämplig vård, inklusive bra ljus, lämplig temperatur och regelbunden vattning.
Kom ihåg att klippa ner din bägarranka är en konstform, och du kan anpassa formen efter dina preferenser. Var försiktig så att du inte klipper bort för mycket på en gång, och tänk på att växten kan vara lite chockad av ingreppet, men den kommer sannolikt att återhämta sig och producera nya skott inom några veckor eller månader om du gör det på våren, på hösten kan det dröja.
Avslutande ord
Sammanfattningsvis är övervintring av din bägarranka en relativt enkel process om du tar hänsyn till dess specifika behov. Placera den på en ljus plats med jämn temperatur, använd en växtlampa om det behövs, undvik kyla och drag, och se till att den får tillräckligt med vatten. Med rätt vård kommer din bägarranka att fortsätta att vara en fantastisk växt i ditt gröna hem!
Om du vill se fler artiklar om växter så har vi massor här på bloggen, här kan du till exempel läsa om hur man tar stickling från en bladkaktus!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.