Idag ska vi prata om en av mina personliga favoriter dr westerlund. Dr westerlund, döpt efter en läkare på 1800-talet, är en typ av doftpelargon och är känd för sina fantastiska aromer och vackra blommor. I den här artikeln kommer vi att gå igenom steg för steg hur du enkelt kan ta en stickling från dr westerlund. Genom att föröka dem kan du sprida denna skönhet till fler platser i ditt hem eller trädgård. Låt oss börja!
Det här kommer vi att gå igenom:
Ta en stickling från Dr westerlund 🌱
Att ta sticklingar från Doktor Westerlund är en vanlig och beprövad metod för att föröka denna växt då den, till skillnad från förökning via frön, bibehåller samma arvsanlag och dess egenskaper blir därmed densamma som hos moderplantan.
Steg 1: Förberedelser 🛠️
Innan du börjar klippa bort något, se till att du har följande saker redo:
- En vass sekatör eller kniv
- Krukjord (helst en blandning som är speciellt för sticklingar)
- En plastkopp eller liten kruka med dräneringshål
- Rotningshormon (valfritt men kan öka framgångsfrekvensen)
- En plastpåse eller plastfolie
- En sprutflaska med vatten
Att ta en stickling från Dr Westerlund är lättast på vår och sommar halvåret då det är lättare för växten att rota sig. Men den envise kan säkerligen lyckas året om!
Steg 2: Välj rätt del av växten 🌿
När du ska ta en stickling, leta efter en hälsosam stam som har minst fyra till fem blad.
Steg 3: Klippa sticklingen ✂️
Med din sekatör eller kniv, klipp av stammen ungefär 10-15 cm ned från toppen. Försök att göra klippet precis under en bladnod (där bladet fäster vid stammen).
Steg 4: Förbered sticklingen 🌱
Behåll två blad längst upp och ta bort de nedre bladen så att du har ungefär 5 cm av den nedre stammen bladfri. Detta kommer att vara den delen som du planterar i jorden.
Steg 5: Använda rotningshormon (valfritt)
Om du valt att använda rotningshormon, doppa nu den bladfria änden av sticklingen i rotningshormonet. Följ anvisningarna på förpackningen.
Steg 6: Plantera sticklingen
Fyll din plastkopp eller lilla kruka med krukjord. Gör ett litet hål i mitten med ett finger eller en penna. Sätt försiktigt ner sticklingen i hålet och tryck ner jorden runt den så att den står stadigt.
Steg 7: Skapa ett mini-växthus
Sätt din kruka i en plastpåse eller täck den med plastfolie. Detta hjälper till att hålla fuktigheten uppe och skapar en växthusliknande atmosfär som är perfekt för rotningsprocessen. Ta bort plasten i några timmar om du ser vattendroppar, för mycket fukt kan skada din planta.
Steg 8: Placering och skötsel
Placera din stickling på en ljus plats men inte i direkt solljus.
Steg 9: Tålamod!
Det brukar ta ungefär fyra veckor för din stickling att rota sig. Ett bra tecken på att din stickling har rotat sig är när den börjar växa nya blad.
Steg 10: Transplantera 🌱
När du är säker på att din stickling har rotat sig (du kan försiktigt dra lite i den för att känna efter motstånd), är det dags att transplantera den till en större kruka.
Så tar du hand om din stickling 🌱
Att plantera en Dr Westerlund stickling är bara början på en spännande resa. När den lilla plantan har rotat sig och börjar växa, är det viktigt att fortsätta med rätt skötsel för att säkerställa en sund och livskraftig växt. Här kommer en guide till hur du bäst tar hand om din unga Dr Westerlund efter plantering:
1. Rätt placering: Dr Westerlund trivs bäst i indirekt ljus. Undvik att placera din stickling direkt i solljus, särskilt under de starkaste soltimmarna, då det kan orsaka bladbrännskador.
2. Vattning: Sticklingar kan vara känsliga för övervattning. Se till att jorden är lätt fuktig men inte blöt.
3. Beskärning: För att uppmuntra till en buskigare växt och fördela energin jämnt kan du beskära din Dr Westerlund. Klipp bort äldre, längre stjälkar för att uppmuntra till ny tillväxt.
4. Omplantering: När din stickling vuxit sig större kan det bli dags att omplantera den till en större kruka. Detta ger rötterna mer utrymme att sprida ut sig och kan bidra till en hälsosammare växt. Optimalt tillfälle att omplantera en Dr Westerlund är på våren.
5. Övervintring: Kan övervintras inomhus som husväxt eller vilande på en mörk, frostfri plats. Minska vattningen och återför utomhus efter frost.
6. Skadedjur: Se till att se över din planta då och då efter skadedjur.
Till sist vill jag bara säga att tålamod är nyckeln här. Alla sticklingar tar inte, men om du följer dessa steg och ger din stickling kärlek och omsorg, kommer du snart att ha en ny liten Dr Westerlund att njuta av!
Vill du läsa mer? Kolla gärna in vår artikel om hur du tar en stickling från monstera!
När jag var 19 år och nyligen flyttat till Lund för studier gav min mamma mig en inflyttningsblomma till min nya lägenhet. Jag minns inte vilken typ det var men jag minns att hon sa att jag minsann inte behöver vattna den på typ ett år. Att jag missade ironin i hennes påstående blev uppenbart då den efter några månader utan vatten var lika torr som en varm dag i Sahara. Nu många år senare har jag ett starkt intresse för växter och har betydligt mer erfarenhet av hur växter ska hanteras. Nu vill jag dela med mig av den kunskap jag själv tar till mig och vill lära mig om.